Tips feest volwassenen

Zoek je leuke ideeën of activiteiten voor een eenvoudig familiefeest of vriendenfeest om thuis te kunnen vieren? Bijvoorbeeld als je gezellig bij elkaar komt met Kerstmis, Pasen, Pinksteren of Oud en Nieuw of als je bent geslaagd voor je school examen? Misschien brengt onderstaand spellenlijstje met beknopte uitleg je dan wel op goede ideeën. Makkelijk uitvoerbaar met spelmateriaal dat je meestal zelf in huis hebt.

Als je met een grote groep mensen bij elkaar bent, wil lang niet altijd iedereen meedoen aan een spel. Daarom is het handig om verschillende eenvoudige en toch hilarische spelletjes klaar te hebben liggen zodat er eventueel in kleine groepjes kan worden gespeeld. Als er een paar beginnen, zal je zien dat het aanstekelijk werkt!

Spellen overzicht

Beverbende: Klik hier of hier voor de uitleg en maak het zelf van een gewoon kaartspel. De 10 is de 0, de Aas is de 1, de Boer is de Spiekkaart, de Vrouw is de Wisselkaart, de Heer is de Trek-2 kaart en de jokers verwijder je uit het spel.

Bierpongspel: Klik hier voor de uitleg en het zelf kunnen maken van het spel

Brief in de pan / 3 x 30 seconds: Maak teams van circa 3 spelers. Geef alle deelnemers 2 briefjes waarop een bekend persoon wordt geschreven. Vouw de briefjes dicht en verzamel ze in een mandje of pan. (Het is niet erg als een bekend persoon meer dan 1x wordt opgeschreven.) Ronde 1 = Omschrijven zonder de naam of deel van de naam te gebruiken: De eerste deelnemer van het beginnende team pakt, zodra de 30 seconden in gaan (countdown op bijvoorbeeld digitale kookwekker of telefoon), een briefje uit de mand en omschrijft de persoon op het briefje. Zodra het goed is geraden, wordt het briefje door het team ingenomen en wordt een volgend briefje omschreven. Dit gaat net zo lang door tot de 30 seconden voorbij is. Daarna is het volgende team aan de beurt om zoveel mogelijk briefjes te verdienen. Zijn alle teams aan de beurt geweest maar is het mandje nog niet leeg, dan is de tweede speler uit het eerste team aan de beurt. Dit gaat net zo lang door tot het mandje met briefjes leeg is. De briefjes per team worden geteld en genoteerd als punten. Alle briefjes gaan opgevouwen terug in het mandje. Ronde 2 = Omschrijven met 1 woord: Het spel gaat hetzelfde als in ronde 1 alleen mag de bekende persoon dit keer nog maar met 1 woord worden omschreven. De spelers moeten nu beroep doen op hun geheugen! Aan het eind worden de punten weer genoteerd en volgt een derde ronde waarbij de personen moeten worden uitgebeeld. Ook hierbij helpt een goed geheugen! Het team met de meeste totaalpunten wint.

Diverse gezelschapsspellen zoals De Mol, “Top2000 Quiz Caféspel“, Party&Code Jongens tegen de MeisjesIk hou van Holland (Verjaardagsspel), Keezenspel

Hints: Klik hier voor de spelregels of hier voor de (gratis) aanschaf van de app van het gezelschapsspel

James kaartspel: (spelregels zie hier onder): Hilarisch spel voor oplettende en razendsnelle spelers

Moordspel: Klik hier voor de uitleg en gratis downloads van eenvoudige moordspellen

Oudejaarsavondspel: Klik hier voor de uitleg en het zelf kunnen maken van het spel

Wie ben ik: papieren hoedjes vouwen, naam van een bekende erop schrijven en degene die het hoedje op krijgt moet d.m.v. vragen stellen erachter zien te komen wie het is. Voor dit spel zijn ook gratis apps beschikbaar.

Woordenboek spel: 1 persoon zoekt een vreemd Nederlands woord op in de Dikke van Dale en schrijft de echte betekenis ervan over; de andere deelnemers verzinnen een betekenis en schrijven die zo op dat een ander gelooft dat het de juiste betekenis is; degene die het woord heeft opgezocht, verzamelt alle betekenissen, husselt deze door elkaar en leest ze voor; vervolgens wordt er op iedere betekenis gestemd; je verdient zoveel punten als dat je stemmen krijgt

Vier je een feestje in de buurt van Leusden (binnen een straal van 25 km.) en wil je graag wat bijzondere materialen of spellen huren, dan biedt EHBF hiervoor losse materiaal- en spelverhuur aan (zoals verhuur beamer, partytafels, bierpongspel, bamboestiek, klootschieten, tafeltennis, tafelvoetbal, sjoelen, kindveilig dartspel). Bekijk de mogelijkheden hier.

Liever een themafeest maar geen zin om zelf het wiel uit te vinden? Bekijk de thema’s van EHBF en schaf voor een prikkie een draaiboek aan.

Spelregels Jamesenkaartspel

Benodigdheden:

  • 1 spel kaarten zonder jokers en bridgekaart
  • 4 tot 8 spelers
  • pen en papier

Voorafgaand aan het spel:

Het spel wordt gespeeld in 2 tot 4 teams van 2 spelers.

Met jouw partner spreek je een geheim seintje af. Dit kan bijvoorbeeld een handgebaar, woord, houding of handeling zijn. Let op dat het onopvallend uit te voeren is zodat anderen het niet te snel als seintje zullen herkennen.

Aan de speeltafel gaan de tweetallen het liefst tegenover elkaar zitten om elkaar goed in de gaten te kunnen houden.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren met het sparen van kwartetten. Speel je met 2 teams, halveer dan het aantal te behalen kwartetten van het kaartspel, speel je met 3 teams, verminder dan het aantal te behalen kwartetten met 1/3.

Het spel:

Er is 1 speler die de punten van de teams noteert en 1 speler die deelt (deler). Iedereen krijgt 4 kaarten die de andere spelers niet mogen zien. Midden op tafel komen ook 4 open kaarten te liggen. De overige kaarten (stock) blijven op een dichte stapel bij de deler liggen.

De deler telt af:” 3, 2, 1”. Hierna mag iedereen tegelijkertijd kaarten ruilen met de open kaarten die op tafel liggen. Je mag ruilen wanneer je maar wilt en zoveel je maar wilt, dus ook met kaarten die door anderen in het midden van de tafel worden gelegd. Het doel is om 4 dezelfde kaarten (een zogenaamd kwartet) te bemachtigen.

Lukt het niemand om na het ruilen 4 dezelfde kaarten te bemachtigen dan liggen er uiteindelijk 4 kaarten op tafel waar niemand meer iets mee kan. De deler zegt dan: “één maal, ander maal” en legt 4 nieuwe kaarten van de stock open op tafel. De 4 oude kaarten worden dicht weggelegd (op een stapeltje naast de stock) en doen niet meer mee. De deler telt weer af en het ruilen begint opnieuw.

Zodra je wel 4 dezelfde kaarten hebt dan geef je het geheime seintje dat je van te voren met je partner hebt afgesproken, in de hoop dat deze het ziet.

Als je partner het seintje denkt te zien dan zegt hij/zij “James”. Blijkt jouw partner het goed te hebben gezien dat jij een kwartet hebt dan verdient jouw team 1 punt. Klopt het niet dan gaat het punt naar het andere team. In het geval dat je partner én jij allebei James hebben, kan je “dubbel James“ zeggen: 2 punten.

Heb je het seintje van een ander koppel door dan roep je “control James” vóórdat de tegenstander “James” roept om te voorkomen dat ze een punt scoren. Is het waar dat een van hen een kwartet heeft: 1 punt voor jouw team. Is het niet waar; +1 voor het andere team.

Na het noteren van de punten start een nieuwe spelronde met een nieuwe deler.

Het team dat het eerst 10 of 20 punten (of een ander vooraf afgesproken aantal) heeft behaald, is de winnaar van het spel! Het geheime seintje hoeft natuurlijk niet bekend gemaakt te worden 😉 

^

Advertenties